Μια νέα σουπερνόβα έχει βρεθεί στο κοντινό γαλαξία M95. Οι αστρονόμοι το έχουν επιβεβαιώσει και είναι ένας από τους πιο πρόσφατους αστρικούς θανάτους.
Στις 16 Μαρτίου επαγγελματίες αστρονόμοι και ερασιτέχνες παρατηρητές εντοπίσαν ένα φωτεινό σημείο στα περίχωρα του M95, ένα ραβδωτό σπειροειδή γαλαξία στον αστερισμό του Λέοντα, το λιοντάρι. Από τότε, διάφορες ομάδες παρακολουθούν στενά το αντικείμενο.
Με βάση τις παρατηρήσεις από όλο τον κόσμο, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το φως είναι σίγουρα ένα άστρο, που σήμερα ονομάζεται SN 2012aw.
Οι περισσότεροι υπερκαινοφανείς ανακαλύπτονται σε πολύ πιο μακρινούς γαλαξίες, έτσι ώστε να μην ανιχνεύονται οι εκρήξεις μέχρι να φτάσουν κοντά στην μέγιστη φωτεινότητα, είπε Ulisse Munari του Εθνικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής της Ιταλίας.
Αλλά η νέα σουπερνόβα είναι σε έναν γαλαξία μόλις 37 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, "σχεδόν δίπλα" με αστρονομικούς όρους.
"Το όριο ανίχνευσης έχει ήδη σπάσει," πρόσθεσε Munari, και η σουπερνόβα θα γίνεται όλο και πιο φωτεινή τις επόμενες ημέρες.
Κάποιοι ερασιτέχνες αστρονόμοι έτυχε να τραβάνε φωτογραφίες της M95 πριν να εμφανιστεί ο SN 2012aw .
Σε συνδυασμό με ένα συνεχή κατάλογο με νέες εικόνες, οι παλαιότερες φωτογραφίες θα επιτρέψουν στους αστρονόμους να μελετήσουν τα πολύ πρώιμα στάδια μιας σουπερνόβα,και αυτό ίσως βοηθήσει να ξετυλίξουν το τι συμβαίνει κατά τις πρώτες ώρες που ένα αστέρι εκρήγνυται.
Για παράδειγμα, η SN 2012aw είναι αυτό που είναι γνωστό ως σουπερνόβα τύπου ΙΙ, το αποτέλεσμα της κατάρευσης του πυρήνα ενός πολύ μαζικού άστρου.
Σύμφωνα με Munari, οι αστρονόμοι "θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να διερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο το αρχικό σοκ επεμβαίνει μέσα στην αστρική δομή" που προκύπτει κατά τη διάρκεια της έκρηξης.
Είναι αρκετά εκπληκτικό το γεγονός ότι οι προ-σουπερνόβα εικόνες ακόμα υπάρχουν, πρόσθεσε ο Munari.
Ο Άρης είναι σήμερα μισό βαθμό φωτεινότερος από τον M95 στο νυχτερινό ουρανό, και από τη σκοπιά μας, ο πλανήτης είναι εκατό χιλιάδες φορές πιο φωτεινός από ολόκληρο το γαλαξία.
Αυτό σημαίνει ότι το φως της ρύπανσης από τον Άρη κάνει το M95 ένα λιγότερο ελκυστικός στόχος για πολλούς παρατηρητές Ο Munari είπε «οι περισσότεροι παρατηρητές [πιθανόν] έστρεψαν την προσοχή τους μακριά από το M95, περιμένοντας τον Άρη να μετακινήθει σε μια μεγαλύτερη απόσταση."
Αλλά κάποια νύχτα, οι φωτογράφοι του ουρανού, συμπεριλαμβανομένου του Parijat Singh της Αριζόνα, επέμειναν στη διατήρηση των τηλεσκοπίων τους προς τον M95.
«Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι ο Άρης θα μολύνε τις εικόνες μου", δήλωσε ο Σινγκ, ο οποίος είχε φωτογραφήσει το γαλαξία σχεδόν τυχαία.
Στο τέλος, όμως, οι φωτογραφίες βγήκαν αρκετά καθαρές για φανεί ο γαλαξίας.
Περισσότερες πληροφορίες στο National Geographic.
Πηγή: www.nationalgeographic.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου