Ίσως δεν είναι τυχαία, τελικά, η γενική παρατήρηση ότι τα πρωτότοκα παιδιά είναι τα…καμάρια της οικογένειας. Αν και όχι περισσότερο έξυπνα από τα δευτερότοκα, εντούτοις τα πρωτότοκα, συνήθως, έχουν καλύτερο σκορ στα τεστ ευφυΐας, έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και δεν παρουσιάζουν τόσο συχνά παραβατική ή έστω ανάρμοστη συμπεριφορά.
Η εξήγηση, ωστόσο, δεν είναι ότι «κάτι πάει στραβά με τα δευτερότοκα…». Η εξήγηση έχει να κάνει με τον λεγόμενο «ποιοτικό χρόνο» που αφιερώνουν οι γονείς στα παιδιά τους. Τα πρωτότοκα, λοιπόν, παιδιά περνάνε σχεδόν μισή ώρα περισσότερη «ποιοτικού χρόνου» την ημέρα με κάθε γονέα συγκριτικά με τα δευτερότοκα παιδιά.
Σχετική έρευνα, μάλιστα, που διενεργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα, επιβεβαίωσε ότι στις οικογένειες με δύο παιδιά, το δευτερότοκο περνούσε κατά μέσο όρο 22 λεπτά λιγότερα καθημερινά με τον πατέρα και 27 λεπτά λιγότερα με τη μητέρα, σε ηλικία 4-13 ετών. Αυτό μεταφράζεται σε 37% λιγότερο ποιοτικό χρόνο με τον μπαμπά και 28% με τη μαμά για τα δευτερότοκα παιδιά. Μάλιστα, σε πολύτεκνες οικογένειες, οι γονείς αφιερώνουν ακόμη λιγότερο ποιοτικό χρόνο στο τρίτο ή το τέταρτο παιδί… Το χειρότερο όμως, είναι ότι οι γονείς δεν αντιλαμβάνονται πάντοτε τι σημαίνει «ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά», είτε αυτά είναι πρωτότοκα είτε δευτερότοκα. Παρατηρήθηκε, λοιπόν, ότι ο περισσότερος κοινός χρόνος γονέα-παιδιού αφορά την παρακολούθηση τηλεόρασης. Κατά μέσο όρο 52 λεπτά την ημέρα…
(πηγή: cosmedic.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου