Συμβαίνει συχνά να χωρίζουν ζευγάρια με παιδιά κι έτσι οι γονείς παύουν να είναι πλέον σύντροφοι. Όταν υπάρχουν παιδιά, τα πράγματα είναι δυσκολότερα και πιο εύθραυστα, γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε ορισμένα σημεία υπόψη σας στη διαδικασία του διαζυγίου και της προσαρμογής στα νέα δεδομένα.
Κρατήστε τις διαφωνίες σας (πολύ) μακριά από τα παιδιά. Βρείτε χρόνο για να συναντηθείτε με τον/την πρώην σύντροφό σας χωρίς να είναι μπροστά τα παιδιά σας και μιλήστε για ό,τι σας απασχολεί σχετικά με αυτά. Ακόμα και τα πολύ μικρά παιδιά «διαισθάνονται» την ένταση που προκαλούν όχι μόνο τα λόγια που ανταλλάσσετε, αλλά επίσης το ύφος και το βλέμμα σας.
Μην χρησιμοποιείτε τα παιδιά ως «μεσάζοντες» ή «αγγελιοφόρους» σας. Και πάλι το κλειδί είναι να έχετε μια τακτική και όσο γίνεται πιο ομαλή επικοινωνία με τον/την πρώην σύντροφό σας. Ο ρόλος των παιδιών δεν θα πρέπει να αφορά τις μεταξύ σας διαφωνίες ή συνεννοήσεις. Όσο είναι δυνατό, θα πρέπει να εμφανίζεστε ως ενιαίο σύνολο, ως γονείς, όσον αφορά αποφάσεις και θέσεις που σχετίζονται με την αγωγή και το μεγάλωμά τους. Αποφύγετε, επίσης, να «ανακρίνετε» τα παιδιά για να μάθετε πώς ακριβώς πέρασαν ή τι έκαναν τον χρόνο που πέρασαν με τον άλλο γονιό.
Να είστε προετοιμασμένοι για εντάσεις των παιδιών. Όσο τα παιδιά συνειδητοποιούν τι έχει συμβεί και προσπαθούν να το διαχειριστούν, ίσως εκφράζουν συμπεριφορές με ένταση, θυμό ή άγχος. Εάν το παιδί σας κάποια στιγμή εκφράσει έναν ανεξήγητο θυμό και σας ξαφνιάζει αυτό, προσπαθήστε να σκεφτείτε και να το συνδυάσετε με γεγονότα που πιθανότατα αφορούν τον χωρισμό σας. Δώστε του χρόνο και συζητήστε μαζί του τι το ενοχλεί.
Δώστε χρόνο στα παιδιά να δεχτούν τον νέο σύντροφό σας. Ο ερχομός ενός νέου συντρόφου στη ζωή της μαμάς ή του μπαμπά δεν είναι εύκολη υπόθεση για ένα παιδί. Θα πρέπει να αναμένετε διάφορες αντιδράσεις και να δώσετε χρόνο στο παιδί σας να συμφιλιωθεί με την ιδέα. Στη διαδικασία αυτή θα εμπλακεί για να βοηθήσει τόσο ο πρώην σύντροφος όσο και ο νέος. Ο πρώην σύντροφος και γονιός θα εξηγήσει στο παιδί ότι οι δύο γονείς δεν είναι πια μαζί και θα στηρίξει την επιλογή του άλλου γονιού. Ο νέος σύντροφος, από την άλλη, θα πρέπει να είναι αρκετά διακριτικός και υπομονετικός στην προσέγγιση του παιδιού.
Η κάθε οικογένεια, η κάθε σχέση και ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και αντιδρά διαφορετικά στις καταστάσεις. Σεβαστείτε τη διαφορετικότητα, τα δικαιώματα και τις αντοχές του καθενός σε όλη τη διαδικασία. Τα παιδιά ως τα πιο αδύναμα, που παρακολουθούν όσα γίνονται σαν θεατές, χωρίς να μπορούν να ενεργήσουν, θα πρέπει να προστατευτούν περισσότερο και να έχουν τη βοήθειά σας, ώστε η διαδικασία να είναι όσο το δυνατό λιγότερο επίπονη για εκείνα.
Δυναμώστε τις σχέσεις σας μαζί τους, δημιουργήστε πολύ καλά επίπεδα επικοινωνίας και παραμείνετε ειλικρινείς. Δεχτείτε βοήθεια από την ευρύτερη οικογένεια και φίλους, ενώ εάν κρίνετε ότι θέλετε κάποια επαγγελματική συμβουλή, μη διστάσετε να επισκεφτείτε έναν ειδικό σε θέματα οικογένειας.
Τέλος, φροντίστε τον εαυτό σας, γιατί τα παιδιά θέλουν να βλέπουν ότι οι γονείς τους είναι καλά, για να είναι κι εκείνα ήρεμα και ευτυχισμένα.
Πηγή: www.mamakid.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου