11 Απρ 2012

600.000 παιδιά πεθαίνουν το χρόνο από έντεροϊούς- Τι λέει βραβευμένη επιστήμονας

Η Susana Lopez, είναι Μεξικανή. Είναι καθηγήτρια στο Εθνικό πανεπιστήμιο της πόλης του Μεξικού, στο τμήμα Εξελικτικής Γενετικής και Μοριακής Φυσιολογίας. Έχει αφιερώσει τη ζωή της στην έρευνα για έναν ιό που ευθύνεται για τον θάνατο 600.000 παιδιών, κάθε χρόνο, σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι μια γυναίκα που πρωτοπορεί όπως τόσες άλλες, στην επιστημονική έρευνα στην ιατρική. Η Susana Lopez, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής επίθεσης, ενάντια σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα: Ένα ροταϊό που προσβάλει σχεδόν κάθε παιδί κάτω από 5 ετών, προκαλεί εντερικές διαταραχές και σε πολλές περιπτώσεις είναι θανατηφόρος. 


Τον χρόνο από αυτόν τον ροταϊό, πεθαίνουν περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδάκια στον κόσμο και τουλάχιστον σε άλλα 2.000.000 παιδιά, επιδεινώνεται η υγεία τους. Η Lopez και η επιστημονική της ομάδα, δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν να προσπαθούν να βρουν τρόπους για να τον καταπολεμήσουν.
Πρόκειται για ένα ιό που σκοτώνει κάθε χρόνο 600.000 παιδιά” θα πει η βραβευμένη επιστήμονας και θα συνεχίσει: “Αν και πλέον υπάρχει ένα εμβόλιο, ο πόλεμος δεν έχει κερδηθεί ακόμη. Μιλάμε για έναν δημοκρατικό ιό, που δεν εξετάζει που θα χτυπήσει. Μπορεί να προσβάλει εξίσου ένα παιδί από την Φινλανδία, όσο και ένα παιδί από την Αφρική. Στις αναπτυσσόμενες χώρες το πρόβλημα διογκώνεται όταν ένα παιδί προσβληθεί. Είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθεί έγκαιρα σε νοσοκομείο. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς άμεση ιατρική παρακολούθηση μπορεί και να πεθάνει.”
Ο ερευνητικός στόχος της Lopez, είναι να κατανοήσει πως επηρεάζει ο ροταϊός τα ανθρώπινα κύτταρα: “Θέλουμε να μάθουμε τα κόλπα που χρησιμοποιεί για να κατακτήσει ένα κύτταρο. Οι ιοί είναι σαν τα παράσιτα. Δεν μπορούν να ζήσουν και να αναπαραχθούν παρά μόνο στο κύτταρο – ξενιστή το οποίο σκοτώνουν ή αποδυναμώνουν. Προσπαθούμε να σπάσουμε τον γενετικό κώδικα, αυτών των εξαιρετικά μολυσματικών και θανατηφόρων ιών, για να σώσουμε παιδικές ζωές”
Η Μεξικανή επιστήμονας εξετάζει τους τρόπους που δρα ο ρατοϊός, πως εξαπλώνεται στους ανθρώπινους πληθυσμούς, την ανοσολογική ανταπόκριση του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς και πως αναπαράγεται ο ιός μέσα στο σώμα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 85% των παιδιών που πεθαίνουν από τον εντεροϊό, βρίσκονται στην Νότια Ασία, και στις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αφρικής.
Η UNESCO μαζί με την LOREAL στο πλαίσιο των διεθνών βραβείων “Για τις γυναίκες στην επιστήμη”, βράβευσαν την Lopez, για τις μελέτες της, στους ροταϊούς και τις ακούραστες προσπάθειες της για να βοηθήσει να σωθούν οι ζωές εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών.
Και δεν ήταν μόνο η Lopez. Ακόμη τέσσερις κορυφαίες γυναίκες Επιστήμονες, μία από κάθε ήπειρο, που με το έργο τους άνοιξαν νέους επιστημονικούς ορίζοντες και συνέβαλαν στο να γίνει καλύτερη η ζωή εκατομμυρίων συνανθρώπων μας, η Jill Farrant από τη Νότια Αφρική, η Suzana Lopez από το Μεξικό, η Bonnie Bassler από τις ΗΠΑ, η Ingrid Scheffer από την Αυστραλία και η Frances Ashcroft από τη Βρετανία, τιμήθηκαν με το φετινό Διεθνές Βραβείο L'Οreal - UNESCO των Βιοεπιστημών.
Τα τελευταία 14 χρόνια το Ίδρυμα της L'Oreal και η UNESCO συνεργάζονται για να προβάλουν και να υποστηρίξουν το έργο ξεχωριστών γυναικών επιστημόνων, οι οποίες συμβάλλουν στην πρόοδο των επιστημονικών γνώσεων και αποτελούν πρότυπα για τις μελλοντικές γενιές.
Τα Βραβεία L'Oreal - UNESCO που ξεκίνησαν το 1998 απονέμονται κάθε χρόνια σε πέντε γυναίκες, μία από κάθε γεωγραφική περιοχή της Γης ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους στην πρόοδο της επιστήμης.
Επιστήμονες από όλο τον κόσμο καλούνται να υποβάλουν υποψηφιότητα και μια διεθνής κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες και της οποίας πρόεδρος είναι ένας επιστήμονας βραβευμένος με Νομπέλ, πραγματοποιεί την τελική Κρίση.
Οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν το 50% της ανθρωπότητας, αλλά στον χώρο των επιστημών το ποσοστό που καταλαμβάνει το γυναικείο φύλο, είναι δυστυχώς μονοψήφιο. Και αυτό όχι γιατί υστερούν φυσικά, αλλά γιατί οι συνθήκες σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο είναι εξαιρετικά δύσκολες. Και όμως υπάρχουν γυναίκες επιστήμονες που πρωτοπορούν με τις ανακαλύψεις και τις μελέτες τους και που συχνά ανοίγουν νέους δρόμους στην επιστήμη παγκοσμίως. Εξάλλου όπως λέει και το φετινό μήνυμα των βραβείων LOREAL – UNESCO: Κανείς δεν γεννιέται ερευνητής. Ερευνητής είναι κάτι που γίνεσαι...

Πηγή: www.iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου