12 Φεβ 2013

Διαζύγιο; Και τώρα πώς θα το ανακοινώσετε στο παιδί σας;


Του ψυχολόγου Πάτροκλου Παπαδάκη
Η ανακοίνωση ενός διαζυγίου είναι μία πολύ δύσκολη και άβολη κατάσταση και για τους γονείς και για τα παιδιά. Συχνά οι γονείς το αναβάλουν γιατί δεν ξέρουν πώς να το πουν και πώς να διαχειριστούν τις αντιδράσεις των παιδιών. Αν και κάθε οικογένεια είναι διαφορετική υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Πώς και πότε να το ανακοινώσετε
Το διαζύγιο θα είναι ένα συγκλονιστικό γεγονός για τα παιδιά. Οι γονείς μπορούν να συναντηθούν νωρίτερα και να συζητήσουν το πως θα το ανακοινώσουν ώστε να έχουν κοινή προσέγγιση. Η ανακοίνωση είναι καλό να γίνει στο σπίτι με την παρουσία και των δύο γονιών, οι οποίοι θα έχουν φροντίσει να έχουν όσο χρόνο χρειαστούν τα παιδιά ώστε να νιώσουν ασφάλεια και σταθερότητα. Μη διστάσετε να τα αγκαλιάσετε για να τα παρηγορήσετε ή και να κλάψετε αν το νιώσετε. Είναι σημαντικό να ξέρουν ότι οι γονείς τους είναι κοντά τους.
Κατάλληλος χρόνος για να το ανακοινώσετε 1-2 εβδομάδες πριν την αποχώρηση του ενός γονέα από το σπίτι. Αν έχετε δύο ή περισσότερα παιδιά καλό είναι να ανακοινωθεί σε όλα ταυτόχρονα, αλλά μετά να δοθούν λεπτομέρειες και περισσότερες εξηγήσεις στα μεγαλύτερα παιδιά. Η παρουσία μικρότερων παιδιών λειτουργεί εξισορροπητικά.
Τι να τους πείτε και τι να μην τους πείτε
Βρείτε τις σωστές φράσεις: Σημαντικό δεν είναι μόνο τι θα πείτε αλλά και πώς θα το πείτε. Να θυμάστε ότι πρέπει να καθησυχάσετε τα παιδί και να το βοηθήσετε να νιώσει ασφάλεια. Φράσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι οι ακόλουθες: «Θα είμαστε περισσότερο ευτυχισμένοι και ήρεμοι που θα ζούμε σε διαφορετικά σπίτια». «Αποφασίσαμε να χωρίσουμε ώστε να μην έχουμε συνέχεια διαφωνίες και καυγάδες». «Θα ζούμε χωριστά αλλά θα εξακολουθήσουμε να είμαστε η μαμά και ο μπαμπάς και να σας αγαπάμε το ίδιο». «Θα περνάτε χρόνο και με τους δυο μας. Απλά ο μπαμπάς (ή η μαμά) θα λείπει περισσότερες ώρες από το σπίτι».
Εξηγήστε του: Όσο μικρό κι αν είναι τα παιδί σας εξηγήστε του την απόφασή σας. Ασφαλώς με τέτοιο τρόπο που αρμόζει στην ηλικία του ώστε να το κατανοήσει. Μην ξεχνάτε πως ένα παιδί νιώθει τη ζωή του να αλλάζει ριζικά. Γι’ αυτό θα πρέπει ο γονιός που αποχωρεί να το διαβεβαιώσει ότι θα είναι παρόντας στη ζωή του παιδιού.
Μην του πείτε ψέματα, γιατί θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη του προς εσάς και μελλοντικά θα εκφράσει επιθετικότητα. Είναι σημαντικό να του εξηγήσετε ότι δεν φταίει εκείνο, γιατί πολλές φορές ένα παιδί νομίζει πως είναι δικό του λάθος ο χωρισμός επειδή δεν ήταν «καλό παιδί» ή «δεν άκουγε τους γονείς του» κ.λπ. Να μείνετε μαζί του για όσο χρειαστεί και να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις του. Να θυμάστε όμως: μην του υποσχεθείτε κάτι που δεν θα το κάνετε. Θα το πληγώσετε περισσότερο από το να του πείτε ότι δεν ξέρετε την απάντηση αλλά θα προσπαθήσετε για το καλύτερο.
Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος

http://www.psychologos-papadakis.gr/

Πηγή: www.infokids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου